Zyxel VMG3312-B10B : Dsl Hattının olduğu Modem Köprü Modunda çalışacak.

IP Adres :192.168.1.1
DHCP : Açık
Firewall : Kapalı

Airties RT-205 : İkinci Modem Tekrarlayıcı (repeater) olarak Kullanıcaz.

IP Adres :192.168.1.200
DHCP : Aktarıcı Mod
Firewall : Kapalı












Posted by NetworkComputer on 11:21  20 comments »










Raid Nedir?
Günümüzde işyerleri için ellerindeki bilgilerin korunması oldukça önemlidir. Bilgisayarlarda veri depolamamıza yarayan parçalardan biri olan harddiskler, düşme, yoğun manyetik ortam, çarptırma gibi hatalar sonucunda bozulabilmektelerdir. Harddiskler bozuldukları zamansa içerisindeki değerli veriler çok zorlu işlemler sonunda geriye döndürülebilmektedir. Klasik ev kullanıcılarının bilgisayarlarında günümüz harddisk yapıları yeterli olmaktayken iş yerleri içinse bu tür bir kullanım yeterli olmamaktadır. Düşünün ki bir sisteminizde disklerinizden biri arızalanınca veri kaybı yaşamadan yeni bir disk takarak çalışmaya devam ettiğinizi işte "Raid" size isterseniz "Performans" istersenizde "Güvenlik" vaad ediyor. Raid, Redundant Array of Independent Disks kelimelerinin kısaltılmışıdır. Türkçe'de ise "Bağımsız Disklerin Artıklıklı Dizisi" anlamına gelmektedirraid
Raid Yapıları
1- Raid 0
2- Raid 0+1
3- Raid 1
4- Raid 2
5- Raid 3
6- Raid 4
7- Raid 5
 
En çok kullanılanlar Raid 0, Raid 1, Raid 0+1, Raid 5'dir. Şimdide en çok kullanılan raid türleri açıklayalım;

Raid 0
Raid 0 sadece performans için üretilmiş teknolojidir. En az 2 disk ile oluşturulur. Raid kart üzerine gelen tüm datalar disk sayısına bölünerek aynı anda hepsine birden yazılır. Örnek olarak elimizde 15.000 rpm bir disk varsa bu diske sadece 15.000 rpm hızı ile yazabilirken 3 adet aynı diskten varsa 45.000 rpm hızında kullanma olanağımız mevcut olur. Güvenliği en alt seviyededir. Disklerden biri göçerse tüm veriyi kaybetmiş oluruz. Kapasiteye bakacak olursak disk sayısının toplamı kadar kapasite elde edilir.
Raid 1
Raid 1’de yapı çok farklıdır.Yine en az 2 disk ile oluşturulan bu yapıda Raid kartına gelen tüm data iki diskede aynı şekilde yazılır. Bu işleme Mirroring’te denilir. Bir disk göçtüğünde diğer disk problem olmamış gibi işlemlere devam eder. Kapasite anlamında da tekdisk kapasitesi elde edilir.
Raid 0+1
İşte Raid teknolojisinde performans anlamında en üst seviyede bulunan Raid yapısı budur.Disk sayısı ne kadar fazla ise performans o derecede artar. En az 4 disk ile oluşturulabilir. 2 adet Raid 0 yapısını Raid 1 altında toplayarak yapılan bu yapı gelen tüm dataları parçalayıp tüm disklere dağıtarak okuma yazma yaptığından performans olarak hiçbir yapı performans anlamında bu yapının yanına yaklaşamaz.
Raid 5
Günümüzde en yagın ve en popüler yapı Raid 5’tir.Enaz 3 disk ile oluşturulur.Parite bilgisi tüm disklere dağıtılır.Yani tüm disklerde hem veri hem parite bilgisi bulunur.Veriler disklere yazılmadan önce Raid kart üzerinde parçalara ayrılır ve parite bilgisi ile birlikte disklere yazılırlar.Raid 5, 2,3,4 gibi tek diski tolere edebilir.
Hot Spare
Hot spare'da sistem yöneticileri için olmazsa olmazlardan biridir. RAID sistemine dahil olan bir harddiskin bozulması halinde, yerine otomatik olarak gelecek olan ayrı bir diske verilen isimdir. Normal Raid sistemi bozulduğu andan itibaren sisten yöneticisinin anında müdahale etmesi gerekmektedir. İşte sistem yöneticisi yerinde olmasa bile Hot Spare sayesinde boştaki disk devreye girerek sistem yöneticilerinin işlerini kolaylaştırmaktadır.
Hot Swap
RAID sistemde, RAID sistemine dahil olan bir sürücünün bozulması halinde, server`ı kapatmadan ve hiç bir şekilde dokunmadan, bu bozuk diski alıp, yerine sağlam bir diski takma yeteneğine verilen isimdir.
Parity
RAID 5 Sistemi tarafından kullanılan ve disk dizesindeki bir harddiskte meydana gelen veri kaybını tekrar en eski haline getirmek için kullanılan bir tür veri kaybı önleme sistemidir.
Duplexing
İki RAID kartınını birbirini Mirror etmesidir.

Raid Türleri Nelerdir?
İki tür raid vardır. Bunlar;
1- Yazımsal Raid
2- Donanımsal Raid

Yazılımsal raid nedir?
Ek yazılım ve ek donanım gerektirmeden windows işletim sitemi tarafından desteklenen raid çeşididir.

Donanımsal raid nedir?
Herhangi bir Raid kartı alınarak kurulan raid sistemidir.

Yazılımsal raid ile donanımsal raid arasında ne gibi farklar vardır?

1- Yazılımsal Raid, işlemciye ekstra bir yüklenmeye sebep olduğundan dahili kartlarla yapılan Raid'e göre oldukça yavaş kalıyor. Masaüstü sistemlerde güdülen asıl amaç performans olduğu için Yazılımsal Raid pek tercih edilmeyen bir yöntem. Donanımsal Raid'in performansı software RAID'e göre çok çok üstün durumda.
2- Donanmısal RAID, yazılımsal RAID'e göre daha pahalıdır.
3- Donanmısal Raid kullanmak için iki diskin de baştan formatlanması gerekir ve donanımın raid bios'undan gerekli ayarlar yapıldıktan sonra ancak Windows kurulup gerekli driverlar yüklendikten sonra çalışır.
4- Yazılımsal Raid yapılırken bilgiler kaybolmuyor ama Donanmısal raid için hdd’leri formatlamak gerektiğinden tüm bilgilerini kaybolmaktadır.
5- Yazılımsal olarak bir kere RAID dizisini oluşturduğunuzda daha sonra donanımsal bir çözüme dönemiyorsunuz. Eğer fikir değiştirip donanımsal bir çözüme geçerseniz tüm diziyi baştan yaratmalısınız.
6- Basic diskler dinamik disk haline çevrilebilir, ancak dinamik diskler Basic haline çevrilemez. Bu ancak dinamik disklerin silinmesiyle oluşur.
7- Üçüncü parti partition yazılımlarla Basic diskler üzerinde işlem yapabilirken dynamic diskler üzerinde işlem yapamamaktadırlar. Dynamic disklerde artık partition kavramı yoktur, volume kavramı vardır.






Posted by NetworkComputer on 11:21  No comments »

















Pfsense Captive Portal'ı kurduktan sonra kullanıcı bir tarayıcı açıp internete erişmeye çalıştığında Standart login sayfası gelir. Login sayfasını değiştirmek ve kendi isteğinize göre düzenlemek istiyorsanız PHP ile yazılmış bu login sayfasını kullanabilirsiniz.

Captive Portal Login Page Template
Captive Portal v3.zip
http://1drv.ms/1n2pk6G




Posted by NetworkComputer on 16:24  No comments »


















Cisco Packet Tracer Linux Mint İndir
Cisco-PT-601.zip  81.6 MB
http://1drv.ms/1ik4QCf



1.Zip'li dosyayı açıp Cisco-PT-601.bin Dosyasını Masaüstüne kopyalıyoruz.
2.Uçbirim'i açıp root yetkisi ile login oluyoruz.
3.cd Masaüstü Komutu ile Cisco-PT-601.bin Dosyasının bulunduğu dizine geliyoruz.
4.sudo sh Cisco-PT-601.bin komutunu çalıştırıyoruz.

Lisans Sözleşmesi açılıyor (Cisco Packet Tracer Software License Agreement)
5.Enter tuşuna basarak Sözleşmenin en altına iniyoruz.
6.Do you accept the terms of this EULA? (Y)es/(N)o
yes yazarak kurulumu başlatıyoruz.
Posted by NetworkComputer on 17:44  No comments »
Bütün detaylar Resimde mevcut Dikkat etmemiz gereken Subnet Maskları
Resimde oldugu gibi (255.255.0.0) şeklinde vermek ve Hangi Network Hangi
ADSL Hattını kullanıcaksa Client'lerde Varsayılan Ağ Geçidini onagöre
belirtmemiz gerekiyor.



Posted by NetworkComputer on 14:58  No comments »
~
Kullanıcının ev dizinini gösterir /home/kullanıcı_adı ile eşanlamlıdır. cd ~/docs komutu ev dizininizin altında docs dizinine gider. Sadece cd komutu ise cd ~ komutuna eşittir ve ev dizininize gider.
. ya da ./
O anda bulunduğunuz dizindeki bir betiği çalıştırırken kullanmak içindir.
/. ya da Slashdot
Internet’deki en sağlam haber sitesine gider ;-).
cd ..
Bir üst dizine geçer.
exit
Sistemden çıkmanızı sağlar.
reset
Konsol bir şekilde saçma sapan karakterler basıyorsa (genelde çalıştırılabilir bir dosyayı ekrana çıktıladığınızda olur) düzeltmeye yarar.
tty
Bu komutu yazdığınız uçbirimin aygıt dosyasının ismini verir.

Genel Amaçlı Komutlar
help
Kabuk komutlarının listesini gösterir. Bu komutların herbiri için help komut_ismi komutu ile yardım alabilirsiniz.
komut_ismi –help
Söz konusu komut ile ilgili yardım iletisi basar (varsa).
man başlık
Sistemdeki kılavuz (man) dosyaları. Bir komut hakkında olabildiği gibi bir dosya ya da bir işlev hakkında da olabilir.
apropos başlık
söz konusu başlıkla ilgisi olan komutların listesi.
ls
O an bulunulan dizinin içeriğini listeler.
ls -al | more
O an bulunulan dizindeki bütün dosyaları gösterir (. ile başlayan gizli dosyaları da) Komut burada more komutuna yönlendirilmiştir, bu sayede çıktının bir ekrandan fazla olması durumunda bir ekranlık çıktıdan sonra devamını göstermek için bir tuşa basmanız gerekir.
cd dizin
dizin dizinine geçilir; dizin verilmezse ev dizinine geçilir.
cp kaynak hedef
Bir yerdeki dosya ya da dizinleri başka bir yere kopyalamak içindir. Unix’lerde genelde bu tür komutlarda her zaman kaynak önce hedefsonra yazılır.
mcopy kaynak hedef
DOS’tan Unix’e ya da tersine (disketi bağlamanız şart değil) bir dosyayı başka bir yere kopyalar. Aynı mantıkta çalışan mdir, mcd, mren, mmove, mdel, mmd, mrd, mformat gibi komutlar da vardır.
ln hedef [isim]
Sözkonusu hedef e sabit bağ oluşturur. Sözkonusu dosyalar iki yerde de var gibi gözükür, herhangibir değişiklik diğerini de etkiler, biri silindiğinde diğeri kalır. Sabit bağların kısıtlamaları, bağ dosyası ile asıl dosyanın aynı dosya sistemi içinde olması gerekliliği ve dizinlerle özel dosyalara sabit bağ verilememesidir.
ln -s hedef [isim]
hedef ‘e bir sembolik bağ dosyası (isim verilmezse hedef ile aynı isimde) oluşturur. Sembolik bağda hedef ‘in nerede bulunacağının bilgisi vardır. Sembolik bağlar dizinler için de kullanılabilir. Tek sorunu hedef silindiğinde bağ bozulmuş olur.
rm dosya …
Verilen dosya ları siler. Sileceğiniz dosyanın sahibi olmanız gerekir.
mkdir dizin
dizin dizinini oluşturur.
rmdir dizin …
Belirtilen dizin ‘ler boşsa silinir.
rm -r dosya …
Dosya ve dizinleri ve dizinlerin içindeki dizinleri ardarda siler. Root olarak kullanırken dikkat edin, çünkü herşeyi silebilirsiniz!.
cat dosya | more
Bir dosyayı sayfa sayfa görüntülemek için kullanılır.
less dosya
Önceki komuta eşdeğerdir, biraz daha fazla özellikleri vardır
vim dosya
Bir metin dosyasını düzenlemek için kullanılır. Aynı türden nano, joe, mcedit gibi metin düzenleyicileri de kullanabilirsiniz, ancak vim ile UTF-8 kodlu metinleri de düzenleyebilirsiniz. Diğerleri bunu yapamaz.
find / -name dosya
dosya adlı dosyayı en üst dizinden itibaren aramaya başlar. Dosya ismi, * ve ? gibi arama karakterleri de içerebilir. Örneğin benim sistemimde “fazlames*” dizgesi ile fazlamesai.net.txt ve fazlamesai.org.txt dosyaları bulunuyor.
locate dosyaismi
find gibidir, fakat düzenli olarak oluşturulan bir veritabanına bağlıdır, sistemdeki son değişikliklerden haberi olmayabilir.
touch dosya
dosya isimli dosyanın tarih bilgilerini deşiştirir. Eğer bu dosya yoksa sıfır bayt uzunluğunda oluşturur.
xinit
Pencere yöneticisi olmayan bir X oturumu açar.
startx
Pencere yöneticili bir X oturumu açar. DOS’daki win komutu gibidir.
startx — :1
1 numaralı ekranda X oturumu açar, ilk ekran 0 dır ve komut için öntanımlıdır. Ekranlar arasında ile geçiş yapabilirsiniz.
xterm
Basit bir X uçbirimi açar. Daha hafif sürümleri (rxvt, aterm, eterm gibi) bulunur ve tercih edilir.
shutdown -h now
Sistemi durdurur. ATX sistemlerde ayrıca makinayı kapatır.
halt
shutdown -h now ile aynıdır. Sistemi durdurur.
reboot
shutdown -r now ile aynıdır. Sistemi yeniden başlatır.

Dosya Sıkıştırma ve Açma Komutları
gzip -9 dosya
Belirtilen dosya yı en iyi şekilde sıkıştırır ve dosya.gz haline getirir.
bzip2 dosya
Belirtilen dosya yı en iyi şekilde sıkıştırır ve dosya.bz2 haline getirir. Çoğunlukla gzip‘den daha iyi sıkıştırır.
gunzip dosya.gz
gzip ile sıkıştırılmış dosya.gz dosyasını dosya olarak açar.
bunzip2 dosya.bz2
bzip2 ile sıkıştırılmış dosya.bz2 dosyasını dosya olarak açar.
tar -xvf arsiv.tar
İsmi arsiv.tar gibi belirtilen (sıkıştırılmamış) arşiv dosyasını bulunulan dizine açar.
tar -zxvf arsiv.tar.gz
İsmi arsiv.tar.gz gibi belirtilen sıkıştırılmış arşiv dosyasını bulunulan dizine açar. Dosya uzantısı .tar.gz olan dosyalardan başka.tgz olan dosyaları da açar.
tar -zxvf arsiv.tar.gz -C dizin
Sıkıştırılmış arşiv dosyasını belirtilen dizine açar.
tar -jxvf arsiv.tar.bz2 -C dizin
Bzip2 ile sıkıştırılmış arşiv dosyasını belirtilen dizin e açar. (Eski sürümlerde -Ixvf kullanılırdı.)
tar -zcvf arsiv.tar.gz dizin1 dizin2 … dosya1 dosya2 …
Belirtilen dizin ve/veya dosya ları arsiv.tar dosyası haline getirir ve ardından gzip ile sıkıştırıp arsiv.tar.gz haline getirir.
unzip arsiv.zip -d dizin
arsiv.zip zip arşivini belirtilen dizin e açar.
unarj e arsiv.arj
arsiv.arj arj arşivini açar.
uudecode -o hedef kaynak
uuencode ile kodlanmış (genelde eposta ekleri) dosyayı açar.

Bilgi Edinme Komutları
pwd
Bulunduğunuz dizinin ismini verir.
hostname
Makinanın konak ismini verir.
whoami
Sisteme giriş yaparken yazdığınız kullanıcı isminizi verir.
id [kullanıcı_ismi]
Kullanıcının kullanıcı kimliği, birincil grup kimliği ve üyesi olduğu grupları gösterir.
date
Sistem tarihi göstermek ya da değiştirmek için kullanılır. Tarihin yerele özgü gösterimle basılmasını isterseniz date +%c yazın. Örneğin “tr_TR” yereli için sadece date komutu Prş Eki 23 21:31:06 EEST 2003 basarken date +%c komutu Prş 23 Eki 2003 21:31:19 EEST basar.
date 102321322003 komutu sistem tarihini Prş Eki 23 21:32:00 EEST 2003 yapar. Donanım saatini değiştirmek içinsetclock komutunu kullanmanız gerekir.
time
Belli bir komutun işlemini bitirmesinin ne kadar süre tuttuğunu gösterir. Örneğin, ir dizinin listelenme süresini time ls ile öğrenebilirsiniz.
who
O an sistemde bulunan kullanıcıların kullanıcı isimlerini, hangi uçbirimlerde çalıştıklarını ve sisteme giriş tarih ve saatlerini gösterir.
finger [kullanıcı_ismi]
Belli bir kullanıcı hakkındaki bilgi verir.
last
Sisteme en son giriş yapmış kullanıcıların bugünden geriye doğru listesi.
history | more
Kabuğa son girdiğiniz komutların listesi. | more sayesinde sayfa sayfa okuyabilirsiniz.
uptime
Makinanın ne kadar süredir açık olduğu bilgisini verir.
ps
Kullanıcının kullandığı uçbirimde çalıştırmakta olduğu komutların ve süreçlerin listesi.
ps -ax | more
Sistemin açılışından beri çalışmakta olan bütün süreçlerin listesi.
top
Temel sistem durumu, çalışmakta olan süüreçler ne kadar bellek/işlemci kullandıkları vs.
uname -a
Sistem hakkında çekirdek sürümünü, işlemci türü gibi bilgiler.
free
Bellek kullanımını gösterir.
df -h
Bağlı sabit disk bölümlerinin doluluk oranlarını gösterir.
du -sk [dizin]
Belirtilen dizin in (belirtilmezse bulunduğunuz dizinin) içeriğinin diskte kapladığı alanın kB cinsinden boyutunu verir.
cat /proc/interrupts
Çekirdek tarafından tanımlanmış sistem kesmelerinin listesi.
cat /proc/version
Linux çekirdeğinin sürüm bilgileri.
cat /proc/filesystems
Çekirdekte tanımlı kullanılabilecek dosya sistemlerinin listesi.
cat /etc/printcap
Yazıcıların düzeni.
lsmod
Yüklü çekirdek modüllerinin listesi.
set, declare, export
Üçü de kabukta tanımlı ortam değişkenlerinin listesini verir. Tümünü (miras alınanlar dahil) sadece declare verir.
echo $PATH
PATH ortam değişkeninin değerini gösterir. PATH, kullanıcı tarafından çalıştırılabilecek yazılımların aranacakları yerleri kabuğa bildirmek için kullanılır.
dmesg | more
Sistem açılışından itibaren çekirdek tarafından üretilen iletiler. Bu iletiler /proc/kmsg dosyasında bulunur ve dmesg komutu sadece tampondaki son iletileri gösterir.
- See more at: http://linuxisletimsistemleri.com/linux-temel-komutlari/#sthash.MYXaPr4h.dpuf



Posted by NetworkComputer on 14:52  No comments »
İnternet Explorer'ı açıyoruz modemin Local IP adresini (192.168.1.1 ) sizinki farklı olabilir kullandığınız modemin IP adresi kaçsa onu yazarak Şifremizle Modeme giriş yapıyoruz. Üst menüden "Gelişmiş" başlığını seçiyoruz, gelişmiş altında "NAT" ve sol menüde "Sanal Sunucu" seçeneğini seçiyoruz. Modemlerin arayüzleri farklılıklar gösterebilir ama mantık aynıdır. Uzak Masaüstü Portu TCP&UDP 3389'dur. Diğer işlemler için resimlerdeki işlem sırasını takip ediniz.















Posted by NetworkComputer on 09:11  No comments »
Modemde Ftp Portunu açmaya çalıştığınızda hata mesajı alıyorsanız
Modemin DMZ özelliğini kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz.

DMZ, yerel ağa yetkisiz girişi engelleyerek internet üzerindeki kullanıcılara yerel ağınızdaki bazı servisleri sağlamak için kullanılır. Genel olarak bir DMZ sunucusu internet trafiğine (dışarıdan gelen) açık olan WEB, FTP, SMTP (e-posta) ve DNS sunucuları gibi cihazlar olabilir.















Sanal Sunucu IP Adresi: Bilgisayarınızın Local IP adresini girin.
Posted by NetworkComputer on 18:57  No comments »
RJ45 (Registered Jack 45)

Üzerinde 8 adet metal bağlantı noktası bulunan konnektör. Bilgisayarlar arası iletişimde ve bilgisayarların yerel ağa bağlanmasında kullanılan ve ethernet olarak isimlendirilen bağlantı kablolarının ucunda yer alır.

Telefon bağlantılarında kullanılan ve RJ11 olarak isimlendirilen konnektörün daha büyüğüdür. RJ45 Jack'ına kablo takılırken belirli bir standart vardır. Bu standartlar T568A ve T568B olarak adlandırılır. Bir ağ üzerinde kablolama yaparken bunlardan birisi tercih edilir.








Posted by NetworkComputer on 13:18  No comments »